הרצאות ושיעורים יום ג
קישור להרשמה
https://www.hughug.co.il/w2812
קישור להרשמה
https://www.hughug.co.il/w1625
אני וסימון ומואיז הקטן - מסע אל תחנות חייו של יוסי בנאי בירושלים כפי שמשתקפים בשירו מתוך התוכנית המצליחה אני וסימון ומואיז הקטן, שנכתבה על ימי ילדותו בשכונת מחנה יהודה בירושלים. נספר על הדמויות בשיר ועל ירושלים של ימי המנדט הבריטי.
ירושלים של מחאה – שירי ירושלים הציוניים, הסיפור מאחורי כתיבת השיר 'ירושלים של זהב'. האם הוא שיר מועתק? מה רצה להביע מאיר אריאל בשיר ירושלים של ברזל ואיך התייחסה לכך נעמי שמר?
העיר הלבנה - העיר תל אביב כפי שתוארה על ידי משורריה. נספר על הקמת אחוזת בית, גירוש תל אביב במלחמת העולם הראשונה, סגנונות הבנייה, ראש העיר דיזינגוף, תרבות בתי הקפה והשירים הרבים שנכתבו על העיר העברית הראשונה.
שמרי נפשך – מערכת היחסים בין המשורר נתן אלתרמן ובתו תרצה אתר, ילדותה של תרצה בתל אביב, להקת גייסות השריון, הלימודים בניו יורק, שיריה של תרצה אתר ותפקידיה בתיאטרון.
שלמה המלך ושלמאי הסנדלר – נתן אלתרמן והתיאטרון העברי. הסיפור מאחורי כתיבת שלמה המלך ושלמי הסנדלר והשירים שנוספו. בין המחזות שכתב נכללו שירים ולהיטים רבים. נספר על כתיבת המחזות אסתר המלכה, פונדק הרוחות, משפט פיתגורס ושוק המציאות.
'מסביב למדורה' - חברותם האמיצה של יצחק שדה ונתן אלתרמן שהביאה לכתיבת שירים רבים. אלתרמן כתב בטור השביעי במלאת 7 שנים לפלמ''ח את השיר 'מסביב למדורה' שבוצע לראשונה על ידי להקת פיקוד המרכז. מדוע עזב מלחין השיר את להקת הנחל והיכן הונצח אירוע זה?
בתי את בוכה או צוחקת - סבלם של אנשי העמק דרך עיניה של ילדה בקיבוץ גדות עליה כתב יובב כץ. האווירה טרום מלחת ששת הימים המתבטאת בשיריו היפים של יובב כץ ושיתוף הפעולה עם אריס סאן.
אהבת איתמר – סיפור אהבתם של איתמר בן אב''י ולאה אבושדיד על רקע היחסים בן העדה הספרדית והעדה האשכנזית בירושלים כפי שמשתקף בשיר 'אהבת איתמר בן אבי'.
נאום תשובה לרב חובל איטלקי – תקופת המאבק וההעפלה כפי שמתבטאת בשירים. מדוע כתב אלתרמן את 'נאום תשובה לרב חובל איטלקי'? האם לעדה סרני מפקדת המוסד לעלייה ב' באיטליה הייתה השפעה על כתיבת השיר ומדוע הושכח פועלה של עדה סרני ?
'נפגשנו שוב' - מלחמת יום הכיפורים והסיפורים מאחורי השירים שנכתבו תוך כדי המלחמה ולאחריה.
'גן נעול' – מערכת יחסיה של רחל המשוררת עם אהוביה. נספר על התקופה בה למדה בחוות העלמות בכנרת. לימודיה בצרפת, חבריה מדגניה, הקשרים הרומנטיים הרבים ומחלתה הקשה כפי שבאו לידי ביטוי בשיריה.
'בהיאחזות הנחל בסיני' (שלוש הרצאות) - ההתיישבות בחצי האי סיני לאחר מלחמת ששת הימים, פתחת רפיח והיאחזויות הנח''ל. בעקבות ביקורה של נעמי שמר באחת מהיאחזויות הנח''ל כתבה על האווירה בהיאחזות וגם על ילדותה בקבוצת כנרת. היכן היו עצי הקזוארינה ומיהן השרות והדליות והרינות?
'מחלוני וגם מחלונך' - סיפור אהבותיה של לאה גולדברג. השיר 'אהבתה של תרזה די מון' נכתב כסונטה. האם דמותה של תרזה דימון הייתה אמיתית או רק פרי דמיונה? האם התכוונה גולדברג לאהבותיה שלה?
'רשות הדיבור לחבר פרבלום' – ראשית שירתו של המשורר חיים גורי. ימיו בכדורי ולהקת תת מקלע לה כתב את השיר 'רשות הדיבור לאדון פרבלום' כאשר היה חבר בפלמ''ח. גורי החל לכתוב עוד כתלמיד בכדורי בלג'ר המיתולוגי. חיים גורי נחשב לאחד המשוררים המזוהים ביותר עם מלחמת העצמאות.
חבורת 'יחדיו' – חייו ויצירתו של אברהם שלונסקי. ימי חברותו בגדוד העבודה, חבורת יחדיו והאקדמיה ללשון עברית. יצירתו 'השובבה' וייסוד מועדון צוותא בתל אביב.
זמר הפלוגות – שירי המרד הערבי וימי חומה ומגדל. משה רוזנפלד הסמל שנפל בגלבוע, כנופיית היד השחורה, נמל תל אביב, פלגות הלילה של אורד וינגייט ויישובי חומה ומגדל כפי שמשתקפים בשירי התקופה.
'כך נראה הרחוב במסחה' - מי הן הדמויות בשיר 'הרחוב במסחה' של התרנגולים. הווי החיים במושבה מסחה (כפר תבור) כפי שמתבטא בשירים ובמערכונים לאורך השנים. להקת איילון, שייקה אופיר וילקוט הכזבים. הסיפור האמיתי מאחורי הדמויות משירם של חיים חפר וסשה ארגוב.
רופא הילדים מתל אביב - חייו ויצירתו של שאול טשרניחובסקי. רופא הילדים ש'פספס' קריירה מבטיחה של רופא במושבות יק''א. נספר על שירתו על רקע לימודיו בגרמניה, מאורעות הדמים ונופי ילדותו.
עמק שלי - הגבעטרון היא חבורת הזמר הוותיקה ביותר בארץ. מהו סוד הצלחתה? כיצד נבחרו השירים היפים? מסע בזמן בעקבות הסיפורים מאחורי שירי הגבעטרון.
אריק איינשטיין וחבורת לול – על רקע נסיעותיו הרבות להופעות ברחבי הארץ, כתב איינשטיין את השיר 'סע לאט'. נספר על קבוצת הפועל תל אביב שאיינשטיין נחשב לאוהב שרוף שלה וההתייחסות לחבריו ולחברה הישראלית לאחר מלחמת יום הכיפורים.
קישור להרשמה
https://www.hughug.co.il/w2238
מסע הקסם הקולנועי: סוגיות בשפת הקולנוע ותולדותיו
קצת יותר מבן 120 שנה, הקולנוע הינו האמנות הצעירה מבין האמנויות שיצר המין האנושי. אמנות פופולרית, מסחרית ואמנותית גם יחד, שהולידה יצירות מופת והטביעה חותם בדמותם של יוצרים ייחודיים שיצרו סרטים בלתי נשכחים.
בסדרת הרצאותיו של ארז בר, חוקר תרבות, מרצה ואוהב קולנוע מושבע, נצלול למסע רב קסם של המדיום והאבולוציה שלו. בין היתר נדון בשפת הקולנוע ככלי בסיס להבנתו, באמצעות הצילום, הקול והעריכה. תשומת לב תינתן גם להיסטוריה של אמנות הקולנוע בקונטקסט לאומי, תרבותי וטכנולוגי בו צמחו תנועות קולנועיות, ונמקד גם ביוצרים קולנועיים בינלאומיים (כמו צ'פלין, אייזנשטיין, היצ'קוק ואחרים) שפיתחו סגנון ייחודי רב השפעה. כמו כן, נסקור את חשיבותו של הז’אנר הקולנועי ככלי לניתוח והבנה של ההיסטוריה של הקולנוע (כמו המערבון, הקומדיה והסרט האפל).
בכל ההרצאות יוקרנו (כמובן) קטעים נבחרים מתוך סרטים קלאסיים ומודרניים גם יחד.
אשכולות בסמסטר:
אשכול ראשון:
שפת הקולנוע: הצילום, הסאונד והעריכה ככלי קסם: כיצד שפת הקולנוע יוצרת סרטים גדולים להנאת הצופים.
אשכול שני:
תולדות הקולנוע: מהימים הראשונים של התמונה הנעה, תקופת הראינוע (הסרט האילם) ועד להופעת הסרט המדבר.
אשכול שלישי:
תנועות, זרמים וז'אנרים בקולנוע: זרמים כמו האקספרסיוניזם הגרמני, ז'אנרים כגון הקומדיה והמערבון.
אשכול רביעי:
סיפוריהם של יוצרים ייחודיים בעלי חותם: במאי ענק כגון צ'רלי צ'פלין, אלפרד היצ'קוק, סרגיי אייזנשטיין ואחרים.
ארז בר- חוקר תרבות ומרצה רב-תחומי בנושאי קולנוע, מוזיקה, תקשורת בינאישית ומדעי החברה. מרצה בכיר במכללה למינהל במכינות שיקומיות מטעם משרד הבריאות, ומנחה ערבי מחווה למוזיקאים.